Post thumbnail

FirstBlood: “Put your money where your mouse is!”

Piše: M.B. i T.P.

 

Blockchain i kriptovalute nalaze svoje mjesto i u eSport industriji!

Sigurno ste se u posljednje vrijeme susreli s pojmovima kao što su Blockchain, Bitcoin, Ethereum i slično. Digitalne valute i sustavi za brzo i sigurno plaćanje najnovija su tehnologija koja polako ulazi u sve industrije, kako u financijski sektor tako i u eSport. Kako bismo vas upoznali s njegovom primjenom u digitalnom sportu, prvo ćemo proći neke osnovne pojmove.

Što je uopće Blockchain?

Blockchain je decentralizirani lanac zapisa, robusni matematički algoritam koji pruža apsolutnu sigurnost transakcije korištenjem kriptografskih metoda. ‘Decentralizirani’ znači da jedna osoba ne može kontrolirati sustav niti upravljati istim. Zasniva se na distribuiranoj bazi podataka koja sadrži enkriptirane podatke koje je nemoguće mijenjati.

Laički rečeno, Blockchain predstavlja povijest transakcija (kao što su novčane transakcije) koja koristi kriptografiju kako bi povezao iste u vremenski lanac događaja i onemogućio krivotvorenje i manipulaciju bilo kojom izvršenom transakcijom.

Karakteristika Blockchaina je u tome što se može koristiti za pohranu bilo koje vrste transakcije, od novca, robe, imovine, posla, pa čak i glasova bez ikakve potrebe za centraliziranim tijelom koje bi to potvrdio ili dokazao. Osnovno svojstvo Blockchaina je povjerenje. Prilikom izvršavanja transakcije dvije strane ne trebaju direktno vjerovati jedan drugome sve dok imaju povjerenje u Blockchain tehnologiju. S druge strane, kriptografija nam osigurava povjerenje u ispravnost transakcije.

Jedan od takvih lanaca je takozvani Ethereum, otvorena blockchain platforma koja omogućava bilo kome da na njoj izgradi i koristi vlastite kriptovalute i decentralizirane aplikacije (tzv. ‘pametne ugovore’). Koja je uloga navedene platforme u eSport industriji, možete saznati u nastavku.

Blockchain i eSport

eSport industrija predstavlja jedinstvenu priliku za pokazivanje jačine i mogućnosti koju nudi Blockchain tehnologija i koncept decentralizacije samim time što industriju čine indivudualci koji će najbrže razumjeti, poštovati i prihvatiti spomenutu tehnologiju. Na Internetu možete pronaći veliki broj platformi za online natjecanja i zaradu, ali mali broj istih pruža automatiziranu i sigurnu uslugu.

FirstBlood eSport sustav natjecanja i klađenja jedan je od najsigurnijih online gaming platformi. Temeljen je na već spomenutom Ethereum Blockchain sustavu i pametnim ugovorima, a omogućava eSport igračima testiranje vještina i sigurno natjecanje 1v1 i team vs team u najpopularnijim igrama poput Dota 2, League of Legends i Counter-Strike: Global Offensive, a da pritom i zarade.

FirstBlood

Kada korisnik pristupi FirstBlood sustavu, poveže profil sa svojim Steam računom, odabere igru i stavi ulog na match, 1st tokeni (FirstBlood kriptovaluta izrađena na Ethereum tehnologiji) se šalju pametnom ugovoru koji ‘čuva’ uloge. Nakon što gejm završi, automatizirani čvorovi, tzv. svjedoci se povežu na API igre, analiziraju rezultate (first blood, turret, winner i sl.) i prenose konačni rezultat pametnom ugovoru. Ako je rezultat neosporan, nagrada će biti poslana pobjedniku, a ako iz nekog razloga sustav ne može odlučiti tko je pobijedio, poziva se Jury Voting Portal. JVP čine nasumično odabrani članovi koji na temelju pregledanih rezultata igre glasuju tko je pobjednik. Sudci koji su glasovali kao većina će dobiti naknadu za rad u obliku 1st tokena, a oni koji su glasovali krivo, odnosno manjinski će biti kažnjeni.

Zahvaljujući Blockchain tehnologiji, ulog nije moguće povući ili otkazati transakciju nagrade pobjedniku. Jednom kad se kreira pametan ugovor, proces nije moguće zaustaviti što osigurava zajamčenu isplatu nagrade pobjedniku.

Global Ranking i User Reputation

Uz sustava klađenja, FirstBlood je razvio i sustav globalnog rangiranja (Global Ranking), koji omogućuje korisnicima da steknu reputaciju na temelju postignuća i rezultata utakmica. Ovaj sustav rangiranja potiče konkurenciju među FirstBlood igračima. Kada igrač dosegne dovoljno visoku razinu, moći će postati mentor i učiti manje iskusne igrače u zamjenu za 1st tokene. FirstBlood prakticira i sustav korisničke reputacije ili User Reputation System (URS), koji potiče igrače da se ponašaju iskreno i kažnjavaju igrače koji to ne čine. URS je prisutan u svakom aspektu korisničkog doživljaja, od početnih prijava do profesionalnog igranja turnira. Dodatne značajke FirstBlood platforme su mogućnost hostanja vlastitih turnira i program preporuke koji korisnicima omogućuje nagradu za pozivanje aktivnih igrača. Jedan od narednih planova im je, kažu, i sponzorirati Twitch streamere da igraju na njihovoj platformi te pozivaju zainteresirane da ih kontaktiraju.

Beta verzija

Sustav je trenutno u beta verziji i dozvoljava jedino DOTA 2 natjecanja, stoga je sudjelovanje, zasad, besplatno. Ako se želite okušati i testirati aplikaciju, registrirajte se na firstblood.io, a za komunikaciju s njihovim timom i ostalim igračima se možete pridružiti njihovom Slack kanalu firstbloodio.slack.com.

Također, ako vas zanima update stranice, pratite njihov blog.firstblood.io. Trenutni izgled sustava možete vidjeti na slikama ispod.

Kada izađe konačna verzija FirstBlood platforme, za postavljanje uloga će se koristiti njihov 1st token, kojem je trenutna vrijednost $0.407970. Što se tiče ostalih digitalnih valuta u gaming industriji, svakako je vrijedno spomeniti GameCredits (GAME), čija je trenutna vrijednost $2.36. Zahvaljujući Blockchain tehnologiji, GameCredits omogućava igračima i programerima kupovinu i prodaju igri i artiklala u igri brže, sigurnije i privatnije nego s kreditnim karticama. Transakcije su neponištive i trajne što smanjuje vjerojatnost prijevare na 0%. Ukupna cirkulacija ovog tokena je 64,097,520 GAME što znači $153,770,591.

Svakim danom raste broj kriptovaluta koje se temelje na Ethereumu. Jedna od takvih rastućih kriptovaluta je i UnikoinGold, decentralizirani ERC20 token, koji omogućava klađenje na eSport eventima.

Početkom srpnja, developeri su predstavili Skincoin, još jednu kriptovalutu koja se također temelji na Ethereum platformi. Skincoin je zamišljen za razmjenu digitalnih dobara te za online eSport klađenje. Također, Skincoin se može koristiti za kupovinu skinova za različite popularne igre kao što su Counter Strike: Global Offensive, DOTA 2 i Team Fortress 2.

Uz UnikoinGold i Skincoin kriptovalutu, popularna je i Stream+ virtualna valuta od Amazona, koja je predstavljena u listopadu 2016. na Twitch streaming platformi.

Komentari

Najnoviji članci